ZEYTİNYAĞI HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER
1.NATÜREL ZEYTİNYAĞI
Zeytin ağacı meyvesinde doğal niteliklerinde değişikliğe neden olmayacak bir ısıl ortamda (en fazla 32°C), sadece yıkama, sızdırma, santrifüj ve filtrasyon işlemleri gibi mekanik veya fiziksel işlemler uygulanarak elde edilen; kendi kategorisindeki ürünlerin fiziksel, kimyasal ve duyusal özeliklerini taşıyan yağları ifade eder.
a. Natürel Sızma Zeytinyağı
Doğrudan tüketime uygun, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 0.8 gramdan fazla olmayan zeytinyağıdır. Duyusal testte meyvemsiliği sıfırdan büyük ve kusursuz olmalıdır. Özellikle çiğ olarak tüketilir. Salatalarda, kahvaltı ve soslarda,kızartmalarda, hamur işi çeşitlerinde, pilav ve makarnalarda kullanılabilir.
b. Natürel Birinci Zeytinyağı
Doğrudan tüketime uygun, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 2.0 gramdan fazla olmayan zeytinyağıdır. Duyusal testte kusur toplamı en fazla 3,5 ve meyvemsiliği sıfırdan büyük olmalıdır. Sıcak ve soğuk yemeklerde tüketilmesi tavsiye edilir.
c. Ham Zeytinyağı/ Rafinajlık
Doğrudan tüketime uygun olmayan, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden %3.3 ün üzerinde olan ya da duyusal ve karakteristik özellikleri bakımından natürel zeytinyağı özelliklerini taşımayan, rafinasyon veya teknik amaçlı kullanıma uygun yağlar olarak sınıflandırılır.
2.RAFİNE ZEYTİNYAĞI
Ham zeytinyağının doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metotlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen, ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 0.3 gramdan fazla olmayan zeytinyağıdır.
a. Riviera Zeytinyağı
Rafine zeytinyağı ile gıda olarak doğrudan tüketilebilecek natürel zeytinyağları karışımından oluşan ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 1.0 gramdan fazla olmayan yağdır.
NATÜREL SIZMA ZEYTİNYAĞINDA BULUNMASI GEREKEN ÖZELLİKLER
Natürel sızma zeytinyağında bulunması gereken olumlu özellikler meyvemsilik, acılık ve yakıcılık olarak üç gruptur.
1.MEYVEMSİLİK;
Bu özellik taze zeytin meyvesinin dalından koptuğu andaki tat, koku ve aromasıdır. Taze biçilmiş çimen, yeşil elma, yeşil muz kabuğu, çağla, ıtırlı otlar,badem, enginar vb meyve aromaları hissedilebilir. Koyu yeşil ve ala dönemdeki taze zeytinlerin toplanması ve bekletilmeden sıkılması ile elde edilir. Bu dönemde yapılan hasada "erken hasat" denir. Bu özellik kokladığınız bir zeytinyağında ne kadar fazla ise yağın kalitesi de o denli yüksek kabul edilir.
2.ACILIK;
Olumlu özelliklerden acılık da, taze zeytin meyvesinden yağa taşınan özelliklerden biridir. Kimi zaman badem acılığı kimi zaman karabiber acılığı şeklinde tanımlanır. Zeytin meyvesindeki fenolik bileşenlerin zeytinyağına taşındığının göstergesidir.
3.YAKICILIK;
Olumlu bir özellik olan yakıcılık da yine taze zeytinden yağa taşınan pozitif değerlerdendir ve zeytin meyvesinde bulunan fenolik bileşenlerin yağa taşınabildiğinin başka bir göstergesidir. Ağza alınan az bir miktar yağ, hava sirkülasyonu ile boğaza taşındığında geniz ve boğazda bir yakma hissi bırakmalıdır. Fakat bu duygu boğazın yutkunma noktasına kadar devam etmeli, yemek borusunda devam etmemelidir.
ÜRETİMDE YAPILAN HATALAR SONUCUNDA ZEYTİNYAĞINDA OLUŞAN KUSURLAR.
1.KIZIŞMA/ POSA
Bu kusur çoğu zaman zeytinyağı elde edildikten sonra uzun süre posası ile birlikte depolandığında ortaya çıkar. Zeytinyağı dinlendikçe yağ içinde askıda bulunan zeytin posası dibe çöker ve anaerobik fermantasyon başlatarak, fermantasyonda oluşan kötü kokunun yağa geçmesine sebep olur. Bu da tipik posa kusurlu yağ oluşumuna neden olur. Bu kusur ana başlığı altında değerlendirilen diğer bir kusur da kızışma kusurudur. Bunun da nedeni zeytinlerin sıkılmadan önce uzun süreler yüksek yığınlarda ve çuvallarda bekletilmesi ve bu nedenle yığında ki iç sıcaklığı artmasıdır. Bu durumda zeytin tane bütünlüğünü hızla kaybeder ve yine anaerobik fermantasyon sonucu tane dokusunda posa kusuruna benzer bir olumsuz tat ve koku oluşurak, direk yağa taşınır.
2. KÜFLÜ- RUTUBETLİ
Bu kusur genellikle zeytin yığınlarının nemli ortamlarda, yağmur alabilen noktalarda ve hava sirkülasyonu olmayan ortamlarda depolanması sonucu yığın yüzeylerinde küf oluşması ve küflü yığının sıkılması sonucu oluşur. Bu kusuru engellemek için; hasat edilen zeytinler kötü koku ve nem içermeyen, hava sirkülasyonunun iyi olduğu, yağmur almayan alanlarda ve yaklaşık 20 kglık, hava geçişine izin verebilen kasalarda depolanmalı ve kısa sürede işlenmelidir.
3. ŞARABIMSI- SİRKEMSİ
Zeytin işleme makinalarının iyi temizlenmeyerek çeşitli noktalarda kalan hamur parçalarının fermente olması sonucu, kimi zaman şarap, kimi zaman sirke tat ve kokusunu anımsatan kusurdur.Bu kusuru engellemenin yolu proseste tüm aşamalarda temizliğe gerekli önemin verilmesidir.
4. OKSİDE- BAYAT
Zeytinyağının yoğun hava, ısı ve ışık temasına bağlı bir kusurdur. Ağızda bayat, ağırlaşmış bir yağ hissi uyandırır. Zaman zaman yağlı boya kokusu şeklinde de tanımlanabilir. Genellikle yanlış depolama sonucu oluşmaktadır. Ağzı açık, korumasız, çoğu zaman plastik veya galvanizli sac tanklarda depolanan yağlarda bu kusur kaçınılmazdır. Bu kusurun oluşumunu engellemek için depolama doğru koşullarda yapılmalıdır. Depo sıcaklığı 18 ᵒC 'de, azot yastıklaması yapılmış (oksijenle teması kesilmiş) ışık almayan, paslanmaz çelik tanklarda yapılmalıdır.
5. METALİK TAT
Bu kusur genelde işleme prosesinde çeşitli akşamlarda paslanmaz çelik dışında metal kullanılması ve bu aksamlarla zeytin hamuru veya zeytinyağının teması sonucu oluşur. Ağızda metal para tadı bırakır. Bu kusurun engellenme yolu ise zeytin hamuru ve zeytinyağının temas edebileceği yüzeylerin mutlaka krom nikel paslanmaz çelik olmasını sağlamaktır.
Bu başlıklar dışında değerlendirilebilen çeşitli kusurlarda vardır. Bunlar panel değerlendirmelerinde ‘diğerleri’ alt başlığında değerlendirilir ve bunlar arasında salamura tadı, kurtlu, ham, odunumsu gibi kusurlar sayılabilmektedir. İYİ BİR ZEYTİNYAĞINDA YUKARIDA SAYDIĞIMIZ HİÇBİR KUSURUN OLMAMASI GEREKİR.
KALİTELİ ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİ İÇİN 3 SİHİRLİ KURAL
1. SAĞLAM ZEYTİN TANESİ
Ezik, çürük, hasar görmüş, beklemiş, yerden toplanmış zeytinler ile dalından özenle toplanmış sağlam daneler bir arada işlenmemelidir.
2. TEMİZ VE TEKNİĞE UYGUN İŞLEM
Sıkıma girecek olan sağlam daneli zeytinden önce sıkılan partide sağlam dane olmasına dikkat edilmelidir. Daneler işleme girmeden önce iyice yıkanmal, yıkama suyunun periyodik olarak değiştirilmesine dikkat edilmelidir .
3.UYGUN SAKLAMA KOŞULLARI
Zeytinyağı ısı,ışık,hava dan zarar görür. Zeytinyağı bulunduğu ortamdan koku çektiği için çevrede koku oluşturan herhangi bir etkenin olmadığı ,ısı değişimin kontrol edilebildiği binalarda ,posası alınabilen hava ile ilişkisi kesilebilen temiz paslanmaz çelik tanklarda saklanmalıdır.
-Serin, kuru ve karanlık ortamda saklanmış markalı zeytinyağını satın alıp, yine serin, kuru ve karanlık ortamda saklayınız.
- Zeytinyağınızı kısa sürede tüketebileceğiniz kadar, küçük teneke ambalaj veya ışığı geçirmeyen koyu renkli şişelerde satın alınız.
- Aldığınız zeytinyağının imalat tarihine mutlaka bakınız.
*Tağşiş: Öncelikle altına bakır karıştırma ve saflığını bozma anlamına gelen veya kıymetli bir şeyi kıymetsiz bir şey ile karıştırma anlamına gelen ekonomik anlamlı bir sözcüktür (ingilizce karşılığı: adulteration).