HİLE VE TAĞŞİŞ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Maalesef ülkemizde son yıllarda, her alanda olduğu gibi gıda sektöründe de hızla artan bir sahtecilikle karşı karşıyayız. İnsanların sağlığıyla oynama pahasına; tağşiş ve hile yaparak, haksız kazanç sağlama peşinde olan bir grup üretici ve satıcı var. Bunun önüne geçebilmenin yolu, denetimlerin arttırılması ve cezai yaptırımların ağırlaştırılmasından geçiyor. Ancak çok önemli bir unsur daha var ki; o da tüketicinin, bilinçli ve dikkatli olması…
Öncelikle, vereceğimiz bilginin daha anlaşılır olması ve pekiştirmek adına, sıkça duyduğumuz ama anlamı henüz tam olarak bilinmeyen iki kavramın tanımını yapmak istiyoruz.
Hile; bir kimseyi aldatmak, yanıltmak için yapılan oyun, dolap, düzen. Çıkar sağlamak için değerli bir şeye değersiz bir şey katma.
Tağşiş; bir şeyin içine başka bir madde karıştırarak saflığını ve yapısını bozmak.
Natürel zeytinyağı, hile ve tağşişe en çok maruz kalan gıda ürünlerinden biridir. Bitkisel kökenli olduğu için, sahtecilikte kullanılan kaynakları da yine bitkisel. Riviera, prina, fındık, kanola, pamuk ve ayçiçek yağları bu alanda sıkça rastlanan, hile ve tağşiş malzemelerinden bazılarıdır.
Peki tüketici olarak, bu tür sahtekarlıkların yapıldığı zeytinyağlarını nasıl anlarız? Bu sorunun tek yanıtı; kimyasal ve duyusal analizdir. Ancak evinize aldığınız her zeytinyağını laboratuar ortamında analiz ettiremeyeceğinize göre de, şu hususlara dikkat ederek dolandırılmaktan kurtulabilirsiniz.
*Mutlaka markalı ve etiketli ürünleri tercih edin.
*Gerekirse üretici firmadan resmi analiz raporlarını talep edin. Bizim analiz raporlarımıza https://www.yagderesi.com/2017-2018-uretim-yili-analiz-raporlarimiz-organik-zeytinyagi-odullu-yagderesi-naturel-sizma-kaliteli linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
*Zeytinyağınızı duyusal açıdan test edin. Kaliteli bir zeytinyağında olması gereken üç olumlu özellik bulunmaktadır; meyvemsilik, acılık ve yakıcılık. Meyvemsilik; zeytin meyvesinin dalından koptuğu anda ki tat, koku ve aromasıdır. Acılık; yoğun bir biber acısı değil, çağla, badem acısı gibidir. Yakıcılık ise; boğazın yutkunma noktasına kadar sürmeli, yemek borusuna devam etmemelidir.
*Genel olarak bilinenin aksine, zeytinyağının donması bir kalite göstergesi DEĞİLDİR.
*Aynı şekilde zeytinyağının rengi de bir kalite göstergesi DEĞİLDİR.
*BİR ZEYTİNYAĞINI , SADECE UCUZ OLDUĞU İÇİN ALMAYIN! Zeytincilik maliyetleri çok yüksek ve çok emek isteyen bir üründür. Kimse bu kadar emek ve para harcayarak elde ettiği bir ürünü UCUZA VERMEZ. Hele Yağderesi NO 09 gibi, organik tarım uygulamalarıyla üretilmiş bir zeytinyağı çok daha fiyatlı olacaktır. Eğer size ucuz fiyata kaliteli zeytinyağı verebileceğini söyleyen biri varsa, bilin ki dolandırılıyorsunuz!
Son olarak; Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı, aralarında zeytinyağı firmalarının da bulunduğu, gıda ürünlerinde hile, taklit ve tağşiş yapan işletmeleri duyurdu. Bakanlığın sayfasına ait https://www.tarim.gov.tr/Lists/Duyuru/Attachments/606/Ifsa.pdf bu linke tıklayarak, firma ve ürün bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Daha aydınlık günlerde görüşmek dileğiyle…
Burcu Çoban Coşkun
YAĞDERESİ ORGANİK ZEYTİNYAĞI